Αξιοθέατα, γεύσεις και εμπειρίες

στο Σουφλί!

Το περίφημο Σουφλί που θα μας φιλοξενήσει και φημίζεται για τα χαρακτηριστικά Kουκουλόσπιτα (όπως ο ξενώνας μας!), είναι φημισμένο για την Σηροτροφία – Μεταξουργία, καθώς για την Αμπελουργία, το Κρασί και το Τσίπουρο, όπως επίσης και για τα εκλεκτά Αλλαντικά που παρασκευάζονται εδώ (παραδοσιακή Μπάμπω, Καβουρμάς και Λουκάνικα).

 

Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα στην περιοχή του Σουφλίου, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής των κατοικιών. Αυτή τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική μορφή έχουν τα εντυπωσιακά κουκουλόσπιτα ή «μπιτζικλίκια»: κεραμοσκεπή διώροφα ή τριώροφα κτίρια, διάσπαρτα σ’ όλες τις γωνιές της πόλης, προορίζονταν αποκλειστικά για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και αρκετά από αυτά ανταμώνουμε σήμερα διαβαίνοντας τα σοκάκια του Σουφλίου.

 

Η  καμινάδα του εργοστασίου Τζίβρε (στην είσοδο της πόλης), με το επιβλητικό ύψος των 35 μ., που κάπνιζε επί 60 χρόνια, έχει σταματήσει από χρόνια να καπνίζει, μπορούμε όμως σήμερα να το επισκεφθούμε μαζί και να γνωρίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του μεταξιού, της ζωής και των αγώνων των εργατριών που δούλεψαν σ’ αυτό χώρο.

 

Θα επισκεφθούμε στην πλατεία της πόλης το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και το Λαογραφικό Μουσείο «Τα Γνάφαλα» ανηφορίζοντας θα συναντήσουμε το Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ και λίγο πιο πάνω το Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο (Αρχοντικό Μπρίκα).

 

Πολύ κοντά στα Μουσεία συναντούμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το επιβλητικό καμπαναριό και το μεγαλοπρεπές ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με την πλούσια και αξιόλογη βιβλιοθήκη και το επίσης εντυπωσιακό  ξυλόγλυπτο τέμπλο.

 

Η Ιερά Μονή της Παναγιάς της Πορταίτισσας στην Κορνοφωλιά και η Ιερά μονή Δαδιάς, απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη και αποτελούν χώρους κατάνυξης που αξίζουν την επίσκεψή μας.

 

Επιστρέφοντας στο Σουφλί έχουμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε από τα καταστήματα, τα εξαιρετικής ομορφιάς, περίφημα υφαντά και μεταξωτά είδη  που με περίσσιο μεράκι κεντούν οι γυναίκες του Σουφλίου.

 

Επίσης στα ταβερνάκια της πόλης θα γευτούμε τα περίφημα χωριάτικα Λουκάνικα, την Μπάμπω και τον Καβουρμά και θα πιούμε τα εξαιρετικά Κρασιά και τα φημισμένα Τσίπουρα Σουφλίου.

 

Ακόμη, έχουμε την δυνατότητα να περιηγηθούμε στους αμπελώνες της περιοχής, όπως επίσης  κατόπιν συνεννόησης να επισκεφθούμε και να ξεναγηθούμε σε τοπικό Οινοποιείο – Αποστακτήριο της περιοχής.

 

Μην ξεχάσετε φεύγοντας από την πόλη μας, να πάρετε μαζί σας το περίφημο Μέλι, που με πολύ κόπο παράγουν οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας…

 

http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/3-2.jpg

Μουσείο Μετάξης Σουφλίου - ΠΙΟΠ

Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/piop_1.jpg

Μουσείο Μετάξης Σουφλίου - ΠΙΟΠ

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/tsiakiris.jpg

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου - Τσιακίρη

Βασ. Γεωργίου 199, Σουφλί. Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 – 21:00, Σάββατα, Κυριακές και Αργίες Ανοικτά.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/tsiakiris_mouseio.png

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου - Τσιακίρη

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου είναι ένα σύγχρονο μουσείο για το μετάξι. Βρίσκεται στο Σουφλί και ιδρύθηκε από τον Οίκο Μεταξιού Τσιακίρη, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία του πολυτελούς υφάσματος από τα μέσα του 20ού αιώνα.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/bouroulitis_laografiko.jpg

Λαογραφικό Μουσείο "Γνάφαλα" - Μπουρουλίτη

Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Γνάφαλα» λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ελ. Βενιζέλου 12, 684 00 Σουφλί.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/bouroulitis_2.jpg

Λαογραφικό Μουσείο "Γνάφαλα" - Μπουρουλίτη

Η ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Μπουρουλίτη, με πλήθος εκθεμάτων από την λαϊκή παράδοση και την καθημερινή ζωή στο Σουφλί των περασμένων αιώνων δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο «Γνάφαλα». Η λέξη Γνάφαλα στην σηροτροφία σημαίνει τα πρώτα νήματα που απλώνει ο μεταξοσκώληκας για να φτιάξει το κουκούλι του.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/IMG_2827-1.png

Χώρος υποδοχής στο Κουκούλι

Μπορείτε να απολαύσετε ελαφριά πιάτα ή το ποτό σας στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου μας. Δοκιμάστε τοπικές γεύσεις και κρασιά καθώς και το φημισμένο τσίπουρο Σουφλίου σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/kornofolia_monastery.png

Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς - Παναγία Πορταΐτισσα

Η Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς είναι κτισμένη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου πάνω στο λόφο ΄Κουρί΄ και τιμάται στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στα Εννιάμερα της Παναγίας (Απόδοση της Κοιμήσεως, 23 Αυγούστου).
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/melisokomia_soufli.jpg

Μελισσοκομία στο Σουφλί

Μην παραβλέψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικής ποιότητας μέλι Σουφλίου που παράγεται από ντόπιους μελισσοκόμους με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι.