Τι να επισκεφθείτε στο Σουφλί…

 

Το Σουφλί φημίζεται για τα χαρακτηριστικά κουκουλόσπιτα (όπως ο ξενώνας μας!), είναι γνωστό για τα υφαντά & τα μεταξωτά του, για την αμπελουργία, το κρασί και το τσίπουρο καθώς και για τα εκλεκτά κρεατικά όπως ο παραδοσιακός καβουρμάς.

 

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στο Σουφλί σας στα θεματικά Μουσεία για το μετάξι που λειτουργούν στο Σουφλί όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε για την σηροτροφία καθώς και για την πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής του μεταξιού. Στα πλαίσια της ξενάγησης σας στον δρόμο του μεταξιού μπορείτε να επισκεφθείτε το εργοστάσιο μετάξης των αδελφών Τζίβρε, το οποίο χτίστηκε το 1909 από τους αδελφούς Ceriano και από το 1920 αποτελούσε ιδιοκτησία των αδελφών Μποχώρ και Ελιέζερ Τζίβρε.

 

 Συνεχίστε με την επίσκεψή στις 2 μεγάλες εκκλησίες, του Αγίου Γεωργίου με το ψηλό καμπαναριό και το χαρακτηριστικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα από τα οινοποιεία – αποστακτήρια που λειτουργούν στο Σουφλί όπου φυσικά κατόπιν συνεννοήσεως μπορεί να πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.

 

Στη συνέχεια αξίζει να επισκεφθείτε το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Σουφλίου, ένα επιβλητικό κτήριο  χτισμένο το 1908 το οποίο αποτέλεσε πνευματικό κέντρο για τους Σουφλιώτες, σήμερα ανήκει στο Δήμο και φιλοξενεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Η Ανέμη.

 

Μην παραβλέψετε την επίσκεψή σας  στο παλιό Γυμνάσιο Σουφλίου. Χτίστηκε το 1870-1880, και αποτελεί ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, αρχικά στεγαζόταν εκεί το Γαλλικό Τελωνείο, στις μέρες μας πλέον στεγάζονται εκεί το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη.

 

Ένα ακόμη μεγαλοπρεπές και ιστορικό κτήριο που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το αρχοντικό Μπρίκα που έχει αναγερθεί γύρω στο 1890. Εκεί στεγάζεται το Λαογραφικό & Ιστορικό μουσείο Σουφλίου.

 

Μην παραβλέψετε την επίσκεψή σας στο περίφημο Δάσος της Δαδιάς όπου ανακηρύχθηκε Εθνικό πάρκο, εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών όπου μπορείτε να δείτε 36 απο τα 38 αρπακτικά είδη πουλιών της Ευρώπης. Στο χώρο λειτουργεί και αναψυκτήριο στο οποίο μπορείτε να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.


 

http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/Τζίβρε.jpg

Εργοστάσιο Τζίβρε

Χτίστηκε το 1909 απο τους αδελφούς Ceriano και απο το 1920 αποτελούσε ιδιοκτησία των αδελφών Μποχώρ και Ελιέζερ Τζίβρε.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/MPRIKA.jpg

Αρχοντικό Μπρίκα

Έχει αναγερθεί γύρω στο 1890. Εκεί στεγάζεται το Λαογραφικό & Ιστορικό μουσείο Σουφλίου.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/agios-athanasios-soufliou-9-300x150.jpg

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Μουσείο Μεταξιού, δίπλα από την πλατεία Νίκης. Είναι πέτρινη εκκλησία (1840) με πλούσια βιβλιοθήκη και τέμπλο ξυλόγλυπτο. Στο καμπαναριό είναι εντοιχισμένη η μορφή του αγιορείτη μοναχού Σπυριδώνα Στογιάννου, ο οποίος έδωσε και τον τελευταίο του οβολό για τους φτωχούς της ενορίας του.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/PALIO_GYMNASIO.jpg

Παλιό Γυμνάσιο Σουφλίου

Χτίστηκε το 1870-1880 και αρχικά στεγαζόταν εκεί το Γαλλικό τελωνείο.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/10/Άγιος-Γεώργιος.jpg

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το Μουσείο Μεταξιού. Ο ναός είναι Βασιλικού Ρυθμού, με διπλούς πέτρινους ορόφους στο γυναικωνίτη. Το αριστοτεχνικά φτιαγμένο τέμπλο είναι έργο (1861) του ξυλογλύπτη «Ταλιαδούρου» Σταμάτη Μαδυτινού
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/ΠΑΛΙΟ-1Ο-ΔΗΜΟΤΙΚΟ.jpg

Παλιό 1ο Δημοτικό Σουφλίου

Χτισμένο το 1908 αποτέλεσα πνευματικό κέντρο για τους Σουφλιώτες.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/mega_LARGE_t_31761_1396671.jpg

Θεματικό μουσείο μεταξιού - ΠΙΟΠ

Στο μουσείο μπορείτε να ξεναγηθείτε στα μονοπάτια και την ιστορία του μεταξιού και να μάθετε για τα στάδια παραγωγής του.
http://www.koukoulihotel.gr/wp-content/uploads/2016/09/dasos-dadias-evros-alternatrips2.jpg

Δάσος Δαδιάς, θέα από το παρατηρητήριο

"Ταΐστρα" αρπακτικών πουλιών.