Ξενοδοχείο “Το Κουκούλι”

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιόμορφα κτίσματα του Σουφλίου, που επιβάλλονται με τον όγκο τους στο χώρο, είναι τα “μπιτζικλίκια” (κουκουλόσπιτα), που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τις ανάγκες της σηροτροφίας.

 

 Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το “μπιτζικλίκι” του Καλέση. Χτίστηκε το 1850 και μέχρι το 1975 λειτουργούσε ως κουκουλόσπιτο. Τριώροφο κτίσμα συνολικού εμβαδού 490 τ.μ., λειτουργούσε ως αποθήκη ψημένων κουκουλιών. Εκεί γινόταν αγορά ψημένων κουκουλιών, ψήσιμο σε ειδικούς φούρνους και το στέγνωμα σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους. μέχρι και αποθήκευση.

 

 Το κτίριο είναι δείγμα “βιομηχανικής” αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα. Το ισόγειο, εξωτερικών διαστάσεων 14 Χ 19 μ. με περιμετρική λιθοδομή χωρίζεται σε τρεις ζώνες από συστοιχίες ξύλινων στύλων. Το πρώτο πάτωμα είναι κτισμένο από υπερμπατική οπτοπλινθοδομή ενώ το δεύτερο που περιορίζεται στο μεσαίο τμήμα κλείνεται στις μακριές πλευρές από “τσατμά”. Οι δύο αυτοί όροφοι ήταν γεμάτοι από κρεβάτια για τους μεταξοσκώληκες. Στις καθαρά εργοστασιακές όψεις, συμμετρικά και ήρεμα διαρθρωμένες με απλά πλίθινα ζωνάρια, πέτρινα αγκωνάρια στο πρώτο πάτωμα και πλίνθινες παραστάδες στο δεύτερο, διακρίνονται οι σιδηροδεσίες που εξασφαλίζουν τη συνεργασία του περιβλήματος με τον ξύλινο σκελετό.

 

 Όλο το κτίριο έχει μεγάλα ξύλινα κουφώματα για να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος φωτισμός του χώρου και χοντρούς εξωτερικούς τοίχους 70 εκ., που επιτρέπουν να διατηρείται σταθερή θερμοκρασία. 

 

Το 1986 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ως Μνημείο – Έργο Τέχνης το συγκεκριμένο κτίριο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, επί συνόλου 22 παρόμοιων κτιρίων στο Σουφλί, διότι πρόκειτε για αξιόλογα και χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

 

 Σήμερα το Κουκουλόσπιτο αυτό έχει μεταμορφωθεί στο πιο φιλόξενο ξενοδοχείο του Σουφλίου. Έχει δυναμικότητα 11 δωματίων και  25 κλινών καθώς επίσης στο ισόγειο του ξενοδοχείου λειτουργεί cafe – αναψυκτήριο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

 

 Σας περιμένουμε καθ’ όλη τη διάρκεια  του χρόνου και είμαστε σίγουροι πως η διαμονή σας στο ξενοδοχείο μας θα συμπληρώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την παραμονή σας στην πόλη μας.